Zonnepanelen advies subsidies

Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen en mensen die ze nog niet hebben, denken vaak na over de aanschaf hiervan. Voordat je hier geld in gaat steken, is het goed om te weten waar je in dit proces precies op moet letten. Zo weet je zeker dat je een goede aankoop doet!

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering

In het verleden kozen mensen vaak vanuit idealisme voor zonnepanelen. Natuurlijk speelt duurzaamheid voor velen nog steeds een rol, maar ook het financiƫle aspect maakt de aanschaf van panelen interessant. De zonnepanelen aanschaffen is in eerste instantie een investering, maar doordat je daarna eigenlijk gratis stroom hebt, verdien je die investering automatisch terug. De periode die het kost om de investering terug te verdienen, wordt de terugverdientijd genoemd. Na deze periode heb je echt gratis stroom en dat zal iedereen aantrekkelijk in de oren klinken.

Hoe lang is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Nu wil je natuurlijk graag weten hoe lang de terugverdientijd is. Hier kan niet heel specifiek iets over gezegd worden, aangezien dit afhankelijk is van een aantal factoren. Om de terugverdientijd te berekenen, trek je van het aankoopbedrag de kosten af die je bespaart. Nu zijn natuurlijk niet alle zonnepanelen even duur en ook de stroomprijzen veranderen continu. Dit heeft invloed op de terugverdientijd. Maar in het algemeen kun je uitgaan van ongeveer zes jaar. Als je weet dat de meeste zonnepanelen een minimale levensduur hebben van 25 jaar, dan heb je dus na de terugverdientijd nog 19 jaar lang gratis stroom. Dat maakt het dus echt een aantrekkelijke investering!

Let op het vermogen van de panelen

De aanschafkosten en de stroomprijs spelen een rol bij het bepalen van de terugverdientijd, maar ook de opbrengst van jouw zonnepanelen moet je in je berekening meenemen. Sommige panelen hebben een hoger vermogen dan andere en zorgen daarmee ook voor een hogere stroomopbrengst. Het kan daarom de moeite waard zijn om verschillende merken met elkaar te vergelijken en na te gaan welk merk de beste prijs-kwaliteit verhouding biedt. Kom je hier zelf niet uit, dan is het aan te raden om advies in te winnen bij een erkende installateur.

Invloed op de zonnepanelen opbrengst

De kwaliteit van het zonnepaneel heeft uiteraard invloed op hoeveel stroom jij per dag op kunt wekken, maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Zo is dit natuurlijk afhankelijk van de richting van jouw dak. Als deze precies op het zuiden zit, wek je over het algemeen meer stroom op dan wanneer het dak meer in zuidoostelijke of zuidwestelijke richting staat. Dat neemt niet weg dat ook dan zonnepanelen een aantrekkelijke investering blijven. Naast de richting van het dak, speelt ook mee dat er objecten zijn die voor schaduw kunnen zorgen op bepaalde momenten van de dag. Denk bijvoorbeeld aan een hoge boom in de tuin van de buren. Tot slot speelt ook de installatie een rol. Om een optimale opbrengst te realiseren, is het belangrijk dat het hele systeem op de juiste manier wordt aangelegd. Laat dit daarom doen door een erkende installateur, dan weet je zeker dat het goed gaat.

Vraag zonnepanelen subsidie aan

De aanschaf van zonnepanelen kan financieel nog aantrekkelijker worden als jij gebruik kunt maken van een subsidie. Soms heeft de landelijke overheid een subsidieregeling voor duurzame investeringen, andere keren kun je bij gemeente of provincie hier terecht. Subsidieregelingen voor zonnepanelen lopen vaak maar voor een bepaalde periode en vaak is de inhoud van het subsidiepotje ook beperkt. Je moet dus een beetje geluk hebben om hier gebruik van te kunnen maken.

BTW teruggave zonnepanelen

Wat wel altijd mogelijk is, is het terugvragen van de btw die je op de zonnepanelen betaalt. Niet alleen voor ondernemers is dit een optie, maar ook voor particulieren. Op de website van de Belastingdienst vind je hiervoor een speciaal formulier. Ook als er geen subsidies zijn kun je op deze manier een tegemoetkoming krijgen in de aanschafkosten!

Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?