Ben je een plantenliefhebber of heb je bomen op je erf staan? Dan is er grote kans dat je te maken krijgt met bomen snoeien. Snoeiwerkzaamheden dienen volgens een bepaalde wijze aan toe te gaan. Hierbij zijn er verschillende methoden en technieken die ten grondslag liggen. Het is altijd goed om op de hoogte te zijn van al deze technieken en methoden. Daarnaast kun je ook gebruik maken van handige tips om het snoeien te kunnen versnellen. Wanneer en wanneer niet te snoeien zijn allemaal vragen waarop je zeker een antwoord moet hebben. Je verdiepen in de werking van de verschillende plantensoorten zal dan ook een goede aanzet zijn om dichterbij huis te komen. Maak zeker gebruik van deze kennis om het een en ander te kunnen uitdokteren voor wat betreft het snoeien. Anderzijds is het ook belangrijk om de juiste materialen in huis te hebben. Bepaalde planten of bomen worden namelijk met een speciale snoeimachine bewerkt.

De juiste instrumenten

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende methoden en technieken die je kunt gebruiken voor tijdens het snoeien. De juiste snoeimachines aanschaffen behoort tot een van de zaken die je dan ook zeker in acht moet nemen. Zo zijn er een aantal tools die je speciaal voor het snoeien van een bolboom kunt gebruiken. Enkele van deze zijn de takkenschaar, snoeischaar en boomzaag. Een takkenschaar kun je gebruiken wanneer de takken van een bolboom een dikte hebben van meer dan 1,5 centimeter. Zijn de takken van een bolboom niet meer dan anderhalve centimeter dik, dan kun je een snoeischaar het best gebruiken. Een boomzaag gebruik je wanneer een boom aanzienlijk dikkere takken heeft. Voor het knotten van een bolboom komt een boomzaag ook uitstekend van te pas. De afmeting van de takken van een boom bepaald dus in grote mate welke tool je zult inzetten. Goed om te weten is dat bomen en planten levende organismen zijn. Voordat je een aanvang maakt met het snoeien is het belangrijk dat je de tool ontsmet. Dit doe je om te voorkomen dat er ziektes worden overgenracht op je bomen of planten.

Gebruik maken van snoeigidsen

Voor het snoeien is het belangrijk dat je ook snoeigidsen raadpleeg. Een snoeigids is een soort handleiding welke aangeeft hoe je op een bepaalde manier een soort boom of struik kunt snoeien. Door zo een snoeigids te raadplegen weet je precies waaraan je toe bent. Je bent ook gegarandeerd dat je op de juiste manier de snoeiwerkzaamheden zal uitvoeren. In de meeste gevallen gaat een snoeigids in op de technische aspecten van een struik of een boom. In het verlengde hiervan wordt er dan op een systematische manier aangegeven waarom het belangrijk is om een boom of struik, in een bepaalde periode, wel of niet te snoeien. Sommige planten of struiken kun je het best snoeien in het voorjaar. Het is daarom belangrijk dat je dit stukje goed in de gaten houdt. Het snoeien in een verkeerde periode kan ertoe leiden dat je struiken niet tot zijn volle potentie zal komen. Dit is het laatste wat we willen hebben. In een snoeigids kun je ook achter nuttige achtergrondinformatie komen van een bepaalde plant, boom of struik. Wil je op een effectieve manier snoeien? Vergeet dan zeker niet een snoeigids van de desbetreffende struik, boom of plant te raadplegen.

Tips voor het snoeien van hagen

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende technieken en methoden die je kunt toepassen om op een effectieve manier te snoeien. Voor wat betreft het snoeien van een hecht zul je veel meer moeten letten op de technische details dan wanneer het gaat om het snoeien van een boom. Een hecht vormt de schutting van je erf en die moet er netjes uit zien. Op de eerste plaats is het belangrijk dat je hecht strakke lijnen weergeeft. Er zijn verschillende manieren om een strakke lijn voor je hecht aan te houden. Een touw of een laser zijn een van de meest gebruikte tools om strakke lijnen voor een hecht te krijgen. Daarnaast is het een goede aanrader om je hecht 2x in de groeiseizoen te snoeien. Maar heb je te maken met een meidhoornheg dan kun je die vaker snoeien. Tijdens het snoeien moet je ook weten wanneer je wel en niet snoeit. Bij een warm temperatuur of in de velle zon is het je afgeraden om te snoeien. Dit advies moet zeker opgevolgd worden om te voorkomen dat je haag te maken krijgt met zonnebranden. Verder is het verstandig om je hecht in te korten in de winter.

Tips voor het snoeien van bomen

Het snoeien van een hecht gaat anders aan toe dan het snoeien van een boom. Er zijn bepaalde basis uitgangspunten die je zeker in acht moet nemen voor wat betreft het snoeien van een boom. Het eerste waarop je zeker de aandacht moet leggen is dat je bomen in een bepaalde periode moet snoeien aan de hand van welke type het is. Er zijn namelijk bomen die je tijdens de winter het best kan snoeien en bomen die je tijdens de zomer kan snoeien. Check dus zeker wat achtergrondinformatie van je boom om precies te weten wanneer je moet snoeien. Verder is het belangrijk dat je erop toeziet dat je niet meer dan een kwart gedeelte, van de kroon van een boom, in een keer snoeit. Om ervoor te zorgen dat er alleen maar hoofdtakken overblijven, kun je dubbele knopen wegwerken. Daarnaast kun je ook korte metten maken met takken die aan elkaar schuren…die moeten ook weg! Heeft je boom te maken met dood hout? Dan kun je die ook eraf snoeien. Dood hout heeft een negatief effect op de groei en bloei van een boom. Gebruik deze tips dus goed voor tijdens het snoeien van een boom

Bomen snoeien, hoe doe je dat?